25Januari2020

VIP

VLAMINGEN IN PARIJS

Achter de schermen in het Lido

copyright foto . Carine Van Loo

Op 23 maart 2013 stond een groep Vippers klaar om een kijkje te brengen achter de schermen van het Lido , een van de beroemdste cabarets van Parijs, gelegen op de Avenue des Champs-Elysees.

Even leek alles tegen te zitten : er mochten (spijtig genoeg) geen foto’s genomen worden en in plaats van dadelijk de coulissen gaan te bezoeken, werd ons gevraagd plaats te nemen in de zaal. En toen begon Rita, onze gids, te vertellen.

Over het spektakel “Bonheur” dat onder tussen al 10 jaar loopt. In 4 aktes brengt deze show het verhaal van een vrouw die op zoek is naar geluk.

Zoals wij allen, zal u denken. Maar in het Lido verloopt die zoektocht in schitterende decors, met mooie Bluebell meisjes en en elegante boy dancers, allemaal in uitbundige kostuums en begeleid door een live orkest.

 

Rita kent haar onderwerp tot in het kleinste detail. Ze begon haar verhaal met de geschiedenis van het Lido. Hoe het allemaal  begon met een ondergronds zwembad in de “Belle époque” periode op nummer 78 en zo weet u meteen waar de naam vandaan komt; lang voor Paris Plage werd er geknipoogd naar het Venetiaanse strand.  

Hier werd gedurende enkele jaren met succes Jazz gebracht.  Toen het entoesiasme afzwakte, bouwde Leon Volterra het zwembad om in een spektakelzaal. Na WOII kochten de broers Joseph & Louis Clerico de zaak over, zij bedachten de fomule “diner-spectacle”. Ze boeken hiermee zoveel succes dat ze genoodzaakt zijn in 1977 te verhuizen naar nummer 116 waar al sinds 1937 een cinemazaal was.

Het Lido beschikt hier over een oppervlakte van zo'n 7500 m² met een panoramische zaal zonder pilaren, er zijn 1150 zitplaatsen. Het interieur is ontworpen door de Italiaanse architecten Giorgio Vecchia en Franco Bartoccini. Een enorme liftinstallatie kan een gedeelte, met plaats voor 300 gasten, 80 cm in de vloer laten zakken om ervoor te zorgen dat het zicht op het podium optimaal blijft.

Het familiebedrijf kwam onlangs in handen van Sodexo, maar het eten wordt klaargemaakt ter plekke en de menu’s werden bedacht door Alain Ducasse.

 

Ze leerde ons ook waar de naam Bluebell girls vandaan kwam : Margaret Kelly werd geboren in Dublin op 24 juni 1910. Verbaasd door de schoonheid van de baby en vooral door haar blauwe ogen, mompelde de dokter: "Bluebell" (wilde hyacint). Deze bijnaam zal Margaret eerst als artiestenaam nemen en later ook doorgeven aan haar “meisjes”, ze wou ook dat die minimum 1,75m groot waren. Deze maatstaf wordt nog steeds gehanteerd in het Lido. Nu staat Bluebell ook voor de meisjes die de borsten niet ontbloten. Diegenen die dit toch aanvaarden, hebben een bonus op hun loonfiche. Lido heeft trouwens liever niet dat hun danseresssen een borstoperatie ondergaan, ze houden van “naturelle” borsten

Deze blote borsten leveren aan de krachtpatsers, die er voor moeten zorgen dat er het juiste decor op de juiste tijd op de scene staat, 3 betaalde niet werkende dagen op. Lido geeft ze namelijk de tijd om aan al dat schoons gewend te raken, het spektakel is dan ook zeer gechronometreed.

 

En inderdaad, vermits we ons ondertussen achter de schermen bevinden, krijgen we een beeld van de hele machine die hier achter schuilgaat. Decors, smalle gangen vol met pluimen, schoenen met hoge hakken, trappen op & af  waar ook nog accessoires zitten wachten op de volgende keer. Zoals gezegd mogen we geen foto’s maken en houdt onze gids in ’t oog dat we alleen kijken maar nergens aankomen. Want Lido geeft  2 voorstellingen per dag en dit elke dag van het jaar. De lijn bezoekers zal zich waarschijnlijk al na ons vertrek beginnen te vormen.

 

The show must go on!

Deze website is onstaan dankzij de samenwerking van
logo myshoponline small
MyShopOnline webservices.

Vlaamse Verenigingen

Connect